X

Marathon Rotterdam 2022 – Vincent Lankhaar - 2:38:46

Marathon Rotterdam 2022 – Vincent Lankhaar - 2:38:46 Ik ben Vincent Lankhaar, 33 jaar en woon in Emmeloord samen met Ruth en onze 4 kinderen. Ik loop inmiddels een jaar of 4 hard. Althans in het voorjaar van 2018 ben ik begonnen met hardlopen om het afvallen wat kracht bij te zetten. Om enigszins te duiden van hoe ver ik kom; Ik was 112 kg en wist na een paar maanden van training en de eerste kilo’s lichter eindelijk 10 km onder het uur te lopen. In september 2018 liep ik mijn eerste Fish Patato Run net onder het uur (pace 4:40) en was ik circa 25 kg lichter.
In het voorjaar van 2019 sloot ik mij aan bij AV Nop bij de trainingsgroep van Tjeerd Popkema. Het afvalproces was ongeveer afgerond en was ruim 35 kg kwijt. Mijn niveau destijds was ongeveer sub 40 op een 10 km. De dynamiek van het samen trainen vond ik erg leuk en in de periode daaropvolgend trainde ik rustig door maar was de omvang nog wel wat beperkt tot ca. 40-50km in de week. Ik trainde inmiddels op schema’s van Tjeerd en liep mijn eerste halve marathon in Epe in 1:24 in nov. 2019.
Marathon Eindhoven 2021
Na wat ups en down en geen echte grote progressie ging een jaar later het vlammetje voor een marathon echt branden. We zaten nog in de corona periode maar we hoopten op een najaars marathon in 2021 en besloten met een aantal mannen uit de groep van Tjeerd hier voor te gaan. Mijn ambitie destijds was om een sub 3 te gaan lopen. Ik had vanaf begin 2021 mijn trainingsarbeid opgeschroefd naar 60-80 km in de week met een goeie basis van de dinsdagavond baantraining bij AV Nop aangevuld met goede kwaliteitssessies met Bas Hollegien (althans voor mij ).
Er waren nagenoeg geen echte wedstrijden te lopen maar in mei kon ik toch nog een 10k meepakken in Enschede als testevent destijds, hier liep ik 36:12 wat toch boven verwachting was! In de periode hierna steady en goed doorgetraind richting Eindhoven waardoor het doel uiteindelijk werd bijgesteld naar sub 2:50. Ik had namelijk nog een aantal goede resultaten behaald in lokale wedstrijden als de Windmolenloop en de FPR met tempo’s rond de 3:30. Niet wetende wat ik exact kon verwachten in zo’n 1e marathon werd ik gelukkig een groot gedeelte bijgestaan door 2 hazen in de vorm van Jorn en Bas en liep ik naar een droomdebuut in 2:48:57. Wat een superervaring zo’n marathon en wat een belevenis.
Voorbereiding marathon Rotterdam
Al vrij snel na Eindhoven werden er plannen gemaakt voor een voorjaarsmarathon in 2022. Uiteindelijk moest dit Rotterdam worden wat toch wel bekend staat als mooiste marathon van Nederland. Ook qua training pakte ik al vrij snel de draad weer op met veel gezamenlijke duurlopen met hardloopmaatjes en goede kwaliteitstrainingen met Bas. Ik liep in december spontaan een solo halve marathon in 1:17 wat toch wel een verbazing was, vooral ook de manier waarop toonde aan dat ik progressie bleef maken.
Vanaf begin 2022 in de laatste 12 weken naar Rotterdam ging de knop echt om. Het weekvolume werd opgeschroefd naar 5-6 trainingen met ca. 100 km in de week en de plannen richting de marathon werden gemaakt met Tjeerd. De eerste maanden kwam ik heel goed door en ik verteerde de vele trainingen en longruns met de nodige kwaliteit goed. Ik merkte dat mijn niveau echt beter werd zowel qua snelheid als qua hartslagwaardes. In de laatste fase zou ik nog 2 halve marathons lopen 3 en 4 weken voor de marathon en als laatste prikkel de 12 dorpenloop 8 dagen voor Rotterdam.
In Harderwijk combineerde ik 10k op stevig tempo inlopen met een halve marathon in 1:16 wat niet helemaal liep zoals ik had gehoopt. Het werd toch wel hard werken en aangezien dit niet heel veel sneller was dan beoogd marathon tempo gaf dit niet perse vertrouwen. Hoe anders was dit een week later! Ik ging samen met Bas naar Nijmegen voor het NK Halve Marathon. Een sterk en breed deelnemersveld stond aan de start. We wisten eigenlijk allebei niet goed wat we moesten verwachten en hadden niet echt een race-gevoel vlak voor de start. Ik mikte op een tijd net onder de 1:15.
Eenmaal gestart kwam ik in een mooi groepje te zitten en kon het racen echt beginnen. De 5 en 10k split waren harder dan gepland maar het voelde allemaal goed. In het 2e deel van de race kon ik zelfs nog iets door versnellen en bleek ik één van de sterkste uit het groepje. Met een sterk slot finishte ik in een tijd van 1:13:21! Deze tijd gaf een enorme boost in het vertrouwen richting Rotterdam. Ook bracht deze tijd wel enige druk met zich mee, enerzijds omdat ik nu zeker wist dat ik voor een tijd onder de 2:40 weg wilde gaan anderzijds omdat de buitenwereld ook denkt dat je die marathon nu wel even fikst, maar een marathon is niet zo simpel als een halve marathon keer twee plus 10(?) minuten.
De laatste weken stonden in het teken van onderhouden, met nog een laatste lange duurloop met Jasper en Bas, welke allebei ook lopen in Rotterdam. Bas zou 2 weken na Rotterdam Enschede gaan lopen en had besloten mij te gaan hazen, wat een erg fijn vooruitzicht was. Als laatste echte toetje stond de 12 dorpenloop op het programma 8 dagen voor Rotterdam. Ik mocht de etappe Ens Nagele lopen van bijna 8km en liep deze hard maar steady naar huis op een pace van ongeveer 3:20. Hiermee was de laatste test ook geslaagd. Het gespannen aftellen kon nu echt gaan beginnen..
Een dag voor de wedstrijd gingen we met z’n vieren richting Rotterdam; Bas, Jasper en mijn vrouw Ruth. De zenuwen begonnen langzaam echt op te spelen. Bas was verre van fit, Jasper had de laatste periode wat fysieke klachten en ik zat behoorlijk in de rats of het met de vorm wel goed zat. Na het sfeer proeven in de stad, het ophalen van het startnummer en een paar borden pasta werd het tijd om op tijd op bed te gaan.
10 april 2022 – Marathon Rotterdam.
Het was zover: 10 april tegen 6 uur s ochtends ging de wekker voor het ontbijt. Met wat moeite wat brood, koffie en een banaan weggewerkt. Nog even relaxen, wedstrijd outfit aan en mooi op tijd met de metro richting het centrum. We waren ruim voor de echte drukte en konden mooi een warming up doen vlak bij het startvak. De omstandigheden leken perfect; droog, fris en weinig wind. Na het gezang van Lee Towers kon het laatste aftellen beginnen. Wat een onbeschrijfelijk gevoel!
Na het startschot draaide we meteen de Erasmusbrug op. Het plan was duidelijk; geen gekke dingen doen en een pace lopen van ongeveer 3:45. De eerste 5km liepen prima, net iets sneller dan nodig. Het was nog even zoeken naar een echt groepje waarin we ons konden nestelen. Zo richting de 10km vonden we wel wat aansluiting bij een groepje, maar echt stabiel was dit tempo ook niet en zo kozen we ervoor om ons eigen plan te trekken. Elke 6km werd er een gelletje genomen en op km 18 stond Ruth om mij nog een keer te bevoorraden middels een sportdrank en 2 gelletjes. Zo rond dit punt begonnen mijn benen al wel een klein beetje te sputteren. Ik voelde al dat de echte frisheid begon af te nemen en wist op dat punt echt niet waar het zou gaan eindigen. Stug doorlopend onder begeleiding van Bas kwam ik door in 1:18:41 halverwege. Prima op schema met een klein beetje buffer, maar nog lang geen zekerheid. Tot km 30 was het vooral mentaal erg zwaar om te blijven pushen en het gewenste tempo te blijven lopen. We lieten het tempo zo hier en daar ook een beetje los maar gelukkig bleven de kilometertijden stabiel. Ruim na de 30km begon ik een klein beetje te geloven dat het nog wel eens goed kon gaan komen vandaag. Ik herpakte me vooral mentaal gezien weer op het normaal zo lastige stuk rondom de Kralingse plas. De kilometers tikten weg en de pijn in de benen begon steeds heftiger te worden, maar het was soort van onder controle. Vanaf 35km wist ik dat ik zelfs met kilometers op pace 4:00 nog onder de 2:40 zou lopen en kon het aftellen echt gaan beginnen. Blijvend aangemoedigd door Bas bleven we het tempo zo hoog mogelijk houden en koersten we af op het centrum. We haalden steeds meer mensen in en vanaf 40km ging de knop om nog even alles eruit te halen wat erin zat. In de kolkende mensenmassa die laatste kilometers, wat een belevenis. De finish op de Coolsingel kwam in zicht en wellicht konden we nog onder de 2:39 duiken! Met mijn laatste kracht pers ik er nog een versnelling uit en finishen we in een prachtige tijd van 2:38:46! Helemaal stuk ga ik op het asfalt liggen en kijk Bas aan en probeer mij te beseffen wat ik geflikt heb. Ik zit zo kapot dat ik het nog niet helemaal in kan laten dalen. Moe maar voldaan strompelen we richting Ruth die ons verderop staat op te wachten. Helaas behaalt Jasper even later niet zijn gewenste doel, maar finisht wel in een PR.
Toekomst
Onder het genot van een welverdiend biertje praten we ‘s avonds nog even na over de belevenissen van die dag en eigenlijk van de laatste maanden. Want zo’n marathon is toch een heel traject wat je aflegt. Ook is het een moment om heel stiekem vooruit te kijken wat de plannen voor de toekomst zijn. Richting komende zomer wil ik mij gaan richten op het wat kortere, snelle werk; Korte wegwedstrijden en wellicht wat baanwedstrijden. Aangevuld met het behouden van voldoende duurvermogen kunnen we vanuit daar in het najaar weer gaan denken aan een het plannen van een marathon en dat zou zomaar weer Rotterdam kunnen zijn! Qua tijden op de kortere afstanden hoop ik dit jaar naar een 5k rond de 16 minuten en een 10k rond de 33 minuten te gaan. Voor de lange termijn droom ik van een marathon onder de 2:30 en een halve onder de 1:10 maar hier moet nog enorm veel voor gebeuren en hier zullen nog een paar tussenstations voor nodig zijn. Vooralsnog wil ik vooral genieten van de behaalde resultaten en weer lekker de draad oppakken.

www.klif18.nl