Daarom ontbijten!

57 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Over voeding

Een lichaam dat hard aan het werk is vraagt om brandstof. Dat zal toch wel meevallen ‘s nachts?, hoor ik je denken. Dan hier even een “wist je datje” Wist je dat: je lichaam tijdens het slapen ongeveer 1kcal per kilogram lichaamsgewicht verbrandt? Stel je bent 70kg en slaapt acht uur, dan kom je dus op +/- 560kcal die je verbrandt. Daarnaast verlies je ‘s nachts ook nog een kwart tot een halve liter vocht door uitademen en transpireren.
Wanneer je ‘s morgens uit je bed springt om de dag aan te vallen of net iets minder enthousiast dan ik nu beschrijf wanneer je niet zo’n ochtendmens bent, is het dus belangrijk om de tank te vullen.

Een ontbijt geeft je nieuwe energie, brengt je spijsvertering op gang, zorgt dat je productiever bent, zorgt dat je minder trek hebt in tussendoortjes en het geeft je even een lekker rustmomentje voor jezelf.
Een goed ontbijt bevat iets van drinken, vult voor langere tijd en geeft energie. Alleen maar snelle suikers, is lekker voor die energieboost, maar geeft je een weinig verzadigd gevoel en extreme pieken in je suikerspiegel. Een combinatie van koolhydraten, eiwitten en (onverzadigde)vetten maken dat je gevoed, gevuld en verzadigd raakt, zodat je alle ontbijtvoordelen optimaal gaat benutten.

Tips voor een rustig ontbijt:
-zet je wekker een paar minuten eerder
-bereid de avond van te voren je ontbijt alvast voor
-bereid je vertrek naar werk of school de avond van te voren voor, zodat je in de ochtend niet gehaast naar kleren, sleutels, … hoeft te zoeken en die tijd kunt besteden aan je ontbijt.
-ben je geen broodeter? Denk eens aan havermoutpap of yoghurt, danwel kwark met fruit.

Wil je meer ontbijt tips, heb je interesse in een voedingsanalyse of voedingsbegeleiding op maat? Mail ons gerust met je hulpvraag.

Print