Van de trainer

Iedere trainer heeft zo zijn visie en ideeën over training, adaptatie, periodisering en ga zo maar door. Dus ook wij. Daarbij krijgen we ook vaak vragen van sporters die bij ons trainen. Sommige vragen komen vaker voorbij dan andere. Vandaar deze artikelen, niet omdat wij alles denken te weten. Ook wij ontwikkelen ons steeds verder. Maar kennis delen is een mooie manier om jullie mee te nemen in dat proces. Er is langs de baan, na een wedstrijd of tijdens een training niet altijd tijd om alles goed uit te leggen. Ook daarvoor kunnen jullie hier eens wat artikelen doorlezen om zo beter te begrijpen hoe wij te werk gaan en waarom een schema op een bepaalde manier is ingericht bijvoorbeeld. Staat je onderwerp er niet tussen, stel je vraag en wie weet komt er een nieuw artikel over.  
Taperen!

Taperen!

Het grote magische woord zo vlak voor de voorjaarsmarathons kun je wel zeggen. Of je nu een praatje maakt op de atletiekbaan, bij de loopgroep of als je strava opent overal hoor je er over. Hoe zit dat nu eigenlijk met dat in vorm proberen te komen? Want daar draait het allemaal om toch? Die ene wedstrijd waar jij je zinnen op hebt gezet! Ook van onze atleten komen daar best veel vragen over. De één wordt wat onrustig van veel doortrainen, terwijl de ander bang is dat hij of zij conditie verliest, “want ik train echt veel minder! Vandaar dit artikeltje.

Read more...
Tjeerd Popkema, donderdag 11 april 2024

Non responders

Soms heb je van die atleten die maar geen vooruitgang boeken. Als trainer zit je dan wel eens met je handen in het haar. Want vooruitgang is een logisch effect van training, toch? Of bestaan zogenaamde non-responders echt? Vandaar dit artikel.

Read more...
Tjeerd Popkema, zaterdag 7 oktober 2023

De Cross

Het is winter en overal in het land zie je crossloopjes georganiseerd worden. Bijna elke atletiekclub organiseert er wel ergens één, al dan niet passend in een regionale competitie. Jong en oud trekken wekelijkst de schoenen of spikes aan om lekker door het bos of door de landerijen te racen. Je hebt maar weinig nodig.

Read more...
Tjeerd Popkema, zaterdag 7 oktober 2023

Input versus Output

De laatste jaren is er steeds meer opkomst van allerlei klokjes die je iets vertellen over je training. Pasritme, verticale oscillatie, tempo, hartslag, grondcontactijd balans, hoogteprofiel, power enz. Als je een beetje een cijfertjes freak bent, heb je er naast het lopen zomaar een hobby bij. En als de leverancier van die klokjes er dan ook nog een algoritme aan gaat koppelen, heb je een klokje wat slimmer is dan je coach en alle wetten van de trainingsleer bij elkaar. Toch?

Read more...
Tjeerd Popkema, zaterdag 7 oktober 2023

Lactaat

Als je aan het sporten bent gebeurt er van alles in je lichaam om energie te produceren. Bij die energie productie vinden allerlei ingewikkelde processen plaats. Om die processen nu hier uit te gaan typen is wel leuk. Maar ik wil graag dat jullie lezers het einde van het artikel halen zonder in slaap te vallen. Dus hou ik het maar een beetje kort. Tenminste, dat is het plan.

Read more...
Tjeerd Popkema, zaterdag 7 oktober 2023

VO²MAX.

Wat is nou eigenlijk die VO²max waar die sportgekkies het telkens over hebben?

Het is de meetwaarde wat uit een inspanningstest rolt, dus niet uit een klokje met een handig algoritme er achter of van een tabel te lezen. Nee de echte waarde kun je alleen verkrijgen door een inspanningstest met ademgas analyse.

Read more...
Tjeerd Popkema, zaterdag 7 oktober 2023
12