Meer doen als je minder gaat doen

72 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Blogs, Door de atleet

Belangrijker: in januari kwamen wij erachter dat wij in september een kindje zouden krijgen, dus dat betekent nogal wat verandering. Een ervan was dat Inge niet meer de marathon mee zou lopen, want dat ging al snel een stuk minder makkelijk.

Een tweede, wellicht minder logische conclusie was dat ik de IRONMAN Thun ging doen op 7 juli 2024. “Want, ”; zo redeneerde ik, “de komende jaren heb ik vast geen tijd om een IRONMAN te doen, dus laat ik dat nu nog maar doen!”

Vorig jaar had ik al een IRONMAN (Kopenhagen) gedaan en om er een binnen het jaar weer te doen, was wel spannend. Helemaal de Thun versie, want hier zitten toch zeker 2200 hoogtemeters in bij het fietsen. Dat maakt doelen stellen lastig. Ga je dan voor een snellere tijd, of tevreden met minder?

In de aanloop met Tjeerd een schema doorlopen waarin voldoende ruimte is voor zwemmen, lopen en fietsen. Daarnaast vervang ik af en toe wat door padel (mijn Garmin ziet dat als sprint trainingen), dat is ook leuk en goed voor de hand-oog coordinatie. Ook in de aanloop nog een PR neergezet op de 10 EM (1:06:30) en voor de fietsbenen de Trois Ballons gefietst in de Vogezen. Ik vind het leuk Tjeerd af en toe wat andere weekinvullingen te laten zien dan hij op voorhand optekent 😉

Op vrijdag 5 juli ben ik met Inge vertrokken naar Thun en voorbereidingen getroffen voor de race. Een IRONMAN is altijd echt wel bijzonder, je bent sowieso twee dagen bezig met het ophalen, bestickeren, inleveren, racen, ophalen van racebescheiden. Maar ook een leuke sfeer rondom zo’n evenement. Veel fitte, gespannen mensen voor race-day.

7 juli. Wekker om 5:15. Vroeg eruit en pannenkoeken met stroop eten. We zaten op een kwartier van de startlocatie. Inge heeft mij eruit gegooid en is gaan wildparkeren. Aangeraden werd om eerst het water even te voelen want het was relatief koud. Je kan daarvan schrikken bij een start. Dus even mijzelf natgemaakt, maar had eigenlijk te weinig tijd om proef te zwemmen. Gelukkig werd de race vanwege wat problemen op het water uitgesteld met 20 minuten. Het was een self-seeded evenement voor zwemmen en aangezien ik geen goede zwemmer ben, heb ik mezelf in de tweede helft geplaatst. Na AC-DC (Thunderstruck), mochten we het water in. Het was inderdaad koud, maar na 500 meter geen probleem meer mee. Rustig uitgezwommen, want het was veel te druk (armen en benen in het gezicht) om in een lekkere flow te komen. Ik heb in de voorbereiding ook minder dan 10.000m getraind, dus ging hier het verschil ook niet maken.

Transities, altijd leuk. Ik heb ervoor gekozen om voor comfort te gaan, dus omkleden naar goede fietsbroek in plaats van tri-suit. Dan moet je wel een tentje in, want naakt betekent diskwalificatie. Fiets pakken en wegwezen. Bij de start al meteen gevoel dat de dijbenen zwaar waren / volliepen. Dat belooft nog wat. Na 2km de eerste klimactiviteit en dat is toch echt rust in je hoofd pakken en niet gekmaken door tempo / wattage. Uiteindelijk twee mooie rondes kunnen maken, waarbij af en toe dus de tandjes op elkaar moesten. Eten en drinken ging met Maurten (eerste drie uur, want voorbereid door mezelf), maar daarna was er (isotoon) water. Dus reep na reep na reep erin. Niet ideaal. Maag ging er goed op, maar energie?

Overall geen gekke tijd gemaakt; 28,5 per uur gemiddeld en daarmee 6:20 gefietst, wel aanzienlijk langzamer dan Kopenhagen met 5:40.

Bij het lopen dacht ik al snel dat ik heel ver was. Dat bleek nog geen 900 meter te zijn. Oeps. Energiegevoel dus helemaal van het pad af. Volhouden, doorzetten en tempo vasthouden. 5:40 lang voor ogen gehouden om onder de 4:00 te finishen. Drie rondjes, eerst maar 1 rondje van 14 halen. Daarna mikken op de 21km. Daarna…. Daarna begon het gevecht met het energie tekort echt. Hartslag ging niet ver omhoog, maar energie was laag. Ik heb ook te weinig gegeten tijdens het lopen. Op papier moest er 70gr koolhydraten per uur in, maar bij lange na niet gehaald. Toch gefinished met een acceptabele tijd van 4:16. Totaal kwam neer op 12:24. Een mooie IRONMAN en mooie herinnering. Met een paar goede lessen voor de volgende. (die waarschijnlijk even op zich laat wachten).

Print