Methodes

109 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Van de trainer

Tegenwoordig hoor je er vaak over. Barefoot Running, Chi Running, Natural Running, Pose Method, Souplesse methode, De BK Methode, Sportrusten, The Galloway Methode en ga zo maar door. Soms met een commercieel oogmerk of gewoon vanuit een bepaalde overtuiging. Iedereen kent er wel een paar en allemaal hebben ze hun waarde. De volgers van methodes ook zijn vaak erg zeker van hun zaak. Als een soort religie verdedigen ze hun gekozen methode. Tegenwoordig verbinden mensen graag hun identiteit aan iets waar ze houvast aan hebben. Best te begrijpen in een wereld waarin we worden overspoeld aan informatie en mensen die het beter denken te weten. Zonder enige vorm van context wordt er van alles de wereld ingestuurd via de vele socials en nieuwskanalen. Filter dan nog maar eens uit wat wel en niet klopt...

Zelf ben altijd een beetje huiverig als er wordt gesproken over een methode. Een methode kenmerkt zich vaak door te focussen op een bepaalde vorm van bewegen, trainen of eten. Om dat dan als een soort van totale waarheid uit te dragen. Maar om mijn bedenkingen daarover uit te spreken...pak er eens een paar verschillende studie’s bij naar bewegingspatronen van hardlopers of het reageren op bepaalde trainingsprikkels? De individuele verschillen in zulke onderzoeken zijn vaak erg groot. Lees daar over het artikel over non responders. Stel je volgt een methode. Dan reageer je vaak wel, of niet, of er tussenin. Maar zelden is de prikkel voldoende ideaal om op de lange termijn vooruitgang te boeken. Alleen al omdat je lichaam gewoon telkens nieuwe prikkels nodig heeft om zich aan te blijven passen. 

Een goede trainer/coach gaat dan kijken hoe je ontwikkeling verloopt en past daar je aanpak op aan zodat je vooruitgang maximaal is en blijft. Maar een methode geeft daar vaak weinig ruimte voor. Dus vind ik dat iedereen zijn eigen aanpak nodig heeft. Natuurlijk kun je dingen samen doen, al is het alleen al omdat het leuker is. Maar moet je ook blijven zoeken naar die prikkels waar jij op reageert, jouw individuele plan van aanpak. Niet waar de meesten op reageren, geen standaard tabellen of schema’s. Foutjes uit jouw persoonlijke looptechniek halen, maar wel blijven lopen op een manier die past bij jouw lichaamsbouw. Als trainer hou je je natuurlijk wel aan een bepaalde filosofie gebaseerd op trainingsleer. Maar een methode? Nee, laat die alsjeblieft aan je voorbij gaan. Maar als je er toch voor kiest, geloof er dan heilig in. Dat alleen al schijnt ook te helpen, beter een slecht plan dan geen plan.

Print