Talent

95 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Van de trainer

We kennen ze allemaal, je hebt van die figuren die voorbij komen en zomaar iets heel goed kunnen zonder daar echt serieuze voor te oefenen, trainen zeg maar. Een natuurtalent zeggen ze dan. Er zijn er dan ook nog eens bij die zo’n beetje alles lijken te kunnen, die zijn pas echt irritant! Maar wat is talent nu eigenlijk? Laten we het houden op natuurlijke aanleg voor een bepaald iets. Dat kan natuurlijk van alles zijn, van hoofdrekenen tot computer spelletjes spelen of zo’n rubics kubus met kleurtjes in no time oplossen. Maar laten we hier even bij duursport blijven. Daarin heb je ook van die natuurtalenten.

Zo zijn er vele vormen van talent. Een mager meisje die enorm lenig is kan wel een atletisch talent zijn. Maar niet op het gebied van kogelstoten natuurlijk. En andersom? Nee, die stevig gebouwde jongen zal niet snel uitblinken op de lange afstand loopnummers.

Maar wat hebben we aan deze wetenschap die iedereen kan zien? Iets waar je lichaam goed in is. Wordt vaak ook snel leuk en zal ook snel beter en beter gaan. En ook die vooruitgang is motiverend waardoor het iets blijft waar je lol in hebt. En laat duursport nou net iets zijn waar heel veel lichamen voor gemaakt zijn. De mens is bijna alle diersoorten de baas als het gaat om lange afstanden rennen bijvoorbeeld. Door de vorm van ons lichaam en de manier waarop we energie produceren en warme kwijt raken zijn we zo goed als onklopbaar op de echt lange afstanden. Een voordeel van hardlopers en fietsers is dan nog eens dat het eigenlijk overal kan. Stel je wil schaatster worden en je bent in Kenia geboren. Dan heb je wel een logistieke uitdaging zeg maar.

Dit alles is wel erg algemeen, talent kan ook heel specifiek zijn per onderdeel van een sport en daar wil ik in dit artikel naartoe. Zo heb je als duursporter veel verschillende types. Je spieren zijn opgebouwd met een mix van trage, snelle en intermediaire vezels. De verhouding tussen deze vezels zegt iets over je afstandsgeschiktheid. Maar vooral ook over de manier waarop je zou moeten trainen. Zo reageert een snelle vezel type anders op een duurloop of interval training dan een trage vezel type.

Ook zijn er nog wat andere vormen van talent, zoals de mate waarop je lichaam reageert op die verschillende vormen van trainingsprikkels. De trainbaarheid in het algemeen zeg maar. Ook blessure gevoeligheid, het verbranding systeem en zuurstof opname zijn voor een deel genetisch bepaald. Daarbij komt dan ook nog dat niet al je talent fysiek is. Zeker zo belangrijk is het mentale aspect.  Vaak zijn juist die talenten waar ik over begon, degenen die de trainers soms tot wanhoop brengen.

Een lange periode de juiste dingen doen kan voor zulke types een enorme opgave blijken. En andersom, sommige hebben echt maar beperkte fysieke aanleg en komen toch enorm ver door hun mentale kwaliteiten. Slim trainen, doorzetten als het lastig wordt, gelijk oplossingen zoeken bij blessures of andere uitdagingen die trainen even wat lastiger maakt. Dat soort figuren lossen obstakels op in een handomdraai en houden hun blik op hun doelen en volgen het plan van aanpak. Die ze dan vaak ook halen, of net niet en daardoor nog harder hun best gaan doen. Een Lange carrière tot gevolg. Terwijl aan de andere kant van het mentale spectrum de toptalenten op fysiek niveau vaak zo weer in vorm zijn. Om dan na een paar topuitslagen op volslagen onbelangrijke momenten weer te verdwijnen van het strijd toneel.

Heb je beide? Dan is er potentie om de absolute top te halen. Heb je geen van beide? Dan is de kans groot dat je een echte liefhebber wordt of bent en dan ben je pas echt een winnaar.

Print