VO²MAX.

107 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Van de trainer

Wat is nou eigenlijk die VO²max waar die sportgekkies het telkens over hebben?

Het is de meetwaarde wat uit een inspanningstest rolt, dus niet uit een klokje met een handig algoritme er achter of van een tabel te lezen. Nee de echte waarde kun je alleen verkrijgen door een inspanningstest met ademgas analyse. Het verschil tussen ingeademde en uitgeademde zuurstof geeft aan hoeveel zuurstof er opgenomen is door het lichaam. Deel je dit door je gewicht heb je een mooie waarde waar je mee kan pochen naar je sportmaatjes en hoor je er helemaal bij.

Eerst even wat uitleggen. V staat voor Volume en O² voor zuurstof en max, wat je lichaam dus maximaal op heeft genomen tijdens de test gedurende 1 minuut. Zo’n test leg je het best af met de sport waar je uiteindelijk voor bezig bent. Dus lopers doen de test lopend, fietsers fietsend enz. Dit is omdat je waarde sterk afhankelijk is van hoeveel zuurstof de spieren uit je bloedbaan weten te peuteren. Hoe beter ze daarin getraind zijn, hoe meer er losgepeuterd wordt. Goed duidelijk aangeven dus. Je zal niet de eerste hardloper zijn die gewoon op een fiets gezet wordt en veel te lage waardes mee naar huis krijgt. Daar kun je niet mee aan komen bij je maatjes natuurlijk!

Maar voor we dit artikel afronden wil ik jullie toch nog even vervelen met wat theorie, iets wat zo mooi tastbaar is en meetbaar toch weer ingewikkeld maken. Sorry. VO²Max  heeft nogal wat verschillende manieren om tot stand te komen. En dus ook nogal wat manieren om het te verbeteren. Eigenlijk zou je willen weten wat er in het lichaam zelf gebeurt om dit per persoon te ontdekken. Maar dat is helaas niet zo praktisch. Je kunt niet zomaar even meten wat er in je bloedbaan gebeurt. Wat de wetenschap wel weet is het volgende.

Je neemt die zuurstof op in je longen die volledig automatisch gaan bewegen zodra je bloed vind dat er meer zuurstof nodig is, via je bronchiën en alveoli wordt de zuurstof naar het bloed getransporteerd door de capillairen. Daar bind het zuurstof zich aan hemoglobine en wordt het rondgepompt door het hart richting de spieren. Daar bevinden zich dan weer capillairen die die zuurstof gebonden aan hemoglobine weer gedeeltelijk opneemt in de mitochondria waar het helpt in het tot stand komen van de aerobe energie productie. Wat niet opgenomen wordt blijft plakken aan de hemoglobine en gaat weer retour richting afzender, jammer maar helaas.

Een hele mond vol en super gaaf natuurlijk. Maar wat nuttig is, capillairen in je longen zijn trainbaar, je hart is trainbaar in efficiëntie en volume per slag, je capillairen in je spieren zijn trainbaar, bloed volume is trainbaar evenals het aantal rode bloedlichaampjes en dus ook hemoglobine, de opname in de spier is ook trainbaar. Waar jouw enorm hoge VO²Max dus vandaan komt…..Is voor een deel gissen. Talent noemen ze dan zoiets. Om maar niet nog meer lastige vragen te hoeven beantwoorden. Niet trainbaar hoor je ook wel eens. Of nog erger, VO²MAX training op een bepaald tempo uit een tabelletje!? Alsof die atleten allemaal hun VO²MAX op dezelfde manier kunnen verbeteren!?  Dikke vette flauwekul dus.

En dan nog iets…. Mocht je met een lage waarde uit de test komen? Geen paniek! Er is ook zoiets als loop economie. Iemand met een lage VO²MAX waarde maar een super efficiënte techniek kan iemand met een hogere waarde keer op keer kloppen omdat zijn lichaam gewoon meer snelheid haalt uit dezelfde hoeveelheid zuurstof.

Wil je het beste van beide. Zal er getraind moeten worden! En dan het liefst op dat vlak waar jouw zwakte’s liggen. En dat kan ook een dikke buik zijn. Maar das een ander onderwerp.

Print