Taperen!

Taperen!

Het grote magische woord zo vlak voor de voorjaarsmarathons kun je wel zeggen. Of je nu een praatje maakt op de atletiekbaan, bij de loopgroep of als je strava opent overal hoor je er over. Hoe zit dat nu eigenlijk met dat in vorm proberen te komen? Want daar draait het allemaal om toch? Die ene wedstrijd waar jij je zinnen op hebt gezet! Ook van onze atleten komen daar best veel vragen over. De één wordt wat onrustig van veel doortrainen, terwijl de ander bang is dat hij of zij conditie verliest, “want ik train echt veel minder! Vandaar dit artikeltje.

Read more...
Tjeerd Popkema, donderdag 11 april 2024

Marathon voedingsplan

Het is nog precies één week voordat jij aan de start staat van joue marathon. Het grote doel waar je weken, danwel maanden voor getraind hebt. Door weer en wind ging jij de deur uit om volgende week te kunnen shinen op die magische afstand. Deze week staat in het teken van lekker in het ritme blijven nog een kleine marathonprikkel, maar vooral zorgen dat je volgende week uitgerust aan de start staat. Een week lijkt nog lang, maar toch vraag ik je, wat is je plan? Je racestrategie is meer dan een bepaald tempo of een bepaalde intensiteit lopen. Kleding- en schoenenkeuze bijvoorbeeld zijn essentieel, maar ook hoe laat sta je op? Hoe ga je naar de start? Hoe laat wil je in het startvak staan? Hoe zit je warming-up eruit? Hoe en wanneer ga je voeding tot je nemen? Dit laatste is waar deze blog overgaat.

Read more...
Tjeerd Popkema, vrijdag 5 april 2024

Winst 120 van Texel!

Het grote voorjaarsdoel voor mij was dit jaar de 120 van Texel. Je moet toch iets hebben om voor te trainen immers. Het evenement is vooral bekend om de 60km en de estafette. Maar toen ik na Winschoten zag dat er op Texel ook een 120km was dacht ik...dat is een mooi doel! Ook omdat we in de begeleiding steeds meer ultra lopers krijgen vind ik dat ik meer ervaring op moet doen. Zelf dingen proberen en testen vind ik leuk en ook leerzaam. Maar goed, daar gaat het nu niet om.

Read more...
Tjeerd Popkema, maandag 25 maart 2024

Hardlopen als therapie

Afgelopen zondag was het dan zover: de 10 km Stevensloop in Nijmegen. Toen ik zo'n 3 à 4 jaar geleden begon met hardlopen, had ik nooit gedacht dat hardlopen zoveel voor mij zou gaan betekenen. Als danser en balletdocent werd hardlopen mij altijd afgeraden: te blessuregevoelig en het zou niet bijdragen aan de juiste spiergroepen. Hardlopen heeft om deze reden altijd op de achtergrond gestaan, maar sinds ik niet meer uitvoerend dans en alleen lesgeef, heeft hardlopen meer ruimte gekregen. Na mijn eerste hardloopevenement in Utrecht was ik verkocht en begon ik fanatieker te trainen. Door hardlopen leer je jezelf beter kennen, aanvoelen, incasseren en jezelf te pushen, maar ook om jezelf te omarmen. Voor mij voelt het als een soort therapie, het brengt je dichter bij jezelf.

Read more...
Tjeerd Popkema, woensdag 20 maart 2024

Blessures de baas

De laatste jaren topte ik best geregeld met blessures.

Te snel willen opbouwen naar een bepaalde snelheid of afstand.

Het randje opzoeken, omdat ik toch erg competitief ben ingesteld. Ik durfde op den duur alleen nog maar rustige trainingen te doen omdat ik bang

was weer geblesseerd te raken. Dit wilde ik niet meer en na veel goede verhalen gehoord te hebben van een goede vriendin die in contact was gekomen met Andrea en Tjeerd besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en ook de hulp van Tjeerd in te schakelen.

Read more...
Tjeerd Popkema, woensdag 28 februari 2024