Alternatief trainen

57 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Van de trainer

Wat is het en wat kun je er mee? Eigenlijk zou ik willen beginnen met het veranderen van de term alternatief. Trainen is gewoon trainen natuurlijk. Maar laten we zeggen, je doet even iets anders dan je hoofd sport. Een fietser die tussen de fietstrainingen door gaat hardlopen en andersom. Een zwemmer die fietst, een triatleet die gaat survivallen enz.

Er zijn zo ontelbaar veel combinaties te maken die je ook nog eens kunt mixen. Je fiets bijvoorbeeld eerst een uur en gaat dan nog 20 min hardlopen. Of je komt vanuit de basketbal training en gaat nog even 30 min fietsen. Maar waarom zou je dat doen? Er zijn best veel redenen te bedenken en daar wil ik het in dit artikel over hebben.

Het is voor veel sporters vaak gewoon leuk om eens wat anders te doen, kijk eens hoeveel verder je komt bij 2 uur fietsen. Of hoeveel leuker is 90 min mountainbiken op een technisch parcours in de bossen dan voor de zoveelste keer weer een duurloop van 60 min door de platte polder? Doe eens een survivalrun of triatlon in een periode waarin je nog moet opbouwen voor je volgende ultra trail of marathon. Verandering van spijs doet eten en zo overbrug je de soms lange en soms saaie opbouw periode naar je volgende hoofd doel.

Voor sommige beginners is het ook heel moeilijk om rustig genoeg te trainen, hardlopen alleen al is soms gewoon te intensief. Ga je in plaats daarvan zwemmen of fietsen, kun je met veel lagere hartslag toch een beetje vooruit komen en zo je basis conditie flink opkrikken. Het belast je spieren gewoon anders en dus soms meer of minder. Het is net wat je wilt bereiken waar je voor kiest. En ook in welke fase van je periodisering je je bevind.

Als je een blessure hebt kun je vaak tocht nog wel iets waarbij je dat lichaamsdeel niet belast. Te denken aan fietsen bij een schouderblessure door zwemmen, of aqua joggen met een gevoelige achilles en ga zo maar door. Er zijn ontelbaar veel blessures te bedenken. Maar zelden kun je dan ook echt helemaal niets meer. Je kunt zodoende lekker door trainen, toch herstellen en je lange termijn vooruitgang waarborgen. Zorg er in dit geval wel voor dat je zodra je weer belastbaar bent, niet gelijk weer alles 100% omgooit. Je kunt best een tijdje meerdere sporten combineren om niet gelijk het voorheen geblesseerde lichaamsdeel weer maximaal te gaan belasten.

Soms is iets anders doen gewoon ook praktisch. Stel je bent alleen thuis met kleine kinderen, je kunt best even op de tacx een training afwerken als ze toch al slapen. Of terwijl ze het huis op zijn kop zetten, ga jij ff met wat weerstandsbandjes aan de slag op het matje. Als er buiten 40cm sneeuw is gevallen zal een uurtje zwemmen misschien beter passen dan die hardlooptraining en ga zo maar door.

Ook gewoon het invullen van woon werk verkeer kan een extra sportmomentje opleveren en dus ook weer extra omvang. Het kan zo simpel zijn als je een beetje een creatieve geest of trainer hebt!

En dan nog voor de echt fantatieke sportgekkies. Stel je bent hardloper en bent aan het trainen voor een marathon. In het gunstigste geval ben je erg belastbaar en vind hardlopen het leukste wat er is. Je hebt ook nog eens alle tijd en energie om 150 a 200km per week te gaan rennen. Als je een loper bent op topniveau komt dit neer op ongeveer 10 a 15 uur per week. Zou dat voldoende zijn om je aerobe systeem optimaal te ontwikkelen? En wat zou het voor je prestatieniveau betekenen als je dit op kunt rekken naar 20 a 30 uur? Het dubbele dus!? Zou je dit aantal uren lopend willen benaderen kom je echt vaker bij de masseur en fysio dan aan de start van je doel wedstrijden. In het kort kun je dus gewoon vaak veel meer omvang maken als je meerdere trainingsvormen combineert.

Om al het bovenstaande goed te combineren is niet zo vreselijk ingewikkeld. Hoe verder je van je doel verwijderd bent, hoe meer je andere trainingsvormen toe kunt passen. Hoe dichterbij je doelwedstrijd komt, hoe specifieker je moet trainen.

Print