Nils vd Poel

79 0
Tjeerd Popkema
/ Categories: Van de trainer

Laatst was ik eens op een symposium met daar als 1 van de sprekers Nils vd Poel. Die schaatser. Erg leuk en inspirerend wat hij daar vertelde over zijn bijzondere aanpak. Of is dat wel zo bijzonder? Hij en zijn Coach gingen voor hij Olympisch kampioen werd als volgt te werk. Als eerste stelde ze zichzelf de vraag….Wat ben is er nu echt nodig om Olympisch kampioen te worden? Nou…25 rondjes non stop schaatsten in 30 sec was hun inschatting. Dus ik wil dat zo vaak mogelijk kunnen oefenen vond vd Poel. Waarom gaan we niet 50 rondjes oefenen op een tempo van 30 sec met korte rust vroeg hij zijn coach. Altijd leuk, van die atleten die lekker direct zijn.

Coach zegt… daarvoor heb je een hele brede aerobe basis nodig en die heb je nu nog niet. Dat was zeg maar… aan het begin niveau van hun laatste macrocyclus (zie artikel periodisering). Dan gaan we daar aan werken was zijn reactie gelijk…maar dat is saai en dat kan ik mentaal niet opbrengen! Zelfkennis!

Dus….. gingen ze eerst werken aan zijn mentale kracht in zijn overgangsperiode. Hij ging het leger in om daaraan te werken. Daarna gingen ze een enorme brede aerobe basis leggen. Eigenlijk net als de atleten van Arthur Lydiard 60 jaar geleden al deden dus…met heel veel fietsen, trails lopen en kracht training zodat hij daarna belastbaar genoeg zou zijn om 50 rondjes te kunnen gaan oefenen op 30 sec over 400m met korte rust. Mentaal niet altijd makkelijk. Zo vertelde hij ook hoe hij contand deals sloot met zichzelf. Iets doen, en zichzelf daarvoor belonen. Alles om maar door die maanden lange voorbereiding heen te komen en een knaller van een basis te leggen. Zowel fysiek als mentaal heb je dan die omvang ook hard nodig. Om niet geblesseerd te raken maar ook om je energie systeem voor te bereiden voor het allerhoogste doel. 50 Rondjes! Niemand kon dat, niemand deed dat. Maar vd Poel wel, en werd Olympisch kampioen.

Een erg mooi voorbeeld, wat natuurlijk veel gecompliceerder was op micro cyclus niveau. Deze gast zal daarnaast ook een echt groot talent zijn op coördinatie en fysiek niveau. Maar vooral een goed voorbeeld omdat zijn aanpak tegen de meeste wetten van trainingsleer in lijkt te gaan volgens velen. Nu nog hoor je de commentatoren daar over op de TV. Maar als je goed kijkt, is het dat niet. Puur kijken naar het proces, waar wil ik heen en wat is daar voor nodig? Zo simpel is het. Moeilijker hoef je het niet te maken.

Print